Zwangerschapscursus

Zwangerencursus Mensendieck
Gezond bewegen tijdens en na de zwangerschap


Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen.

Oefentherapie Mensendieck en zwangerschap:
Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan zwangere vrouwen helpen hun lichaam in die periode te leren kennen en goed met de veranderingen om te gaan.
Mogelijke aanpassingen op activiteiten in het dagelijkse leven zullen ervaren worden met als doel belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden.
Het is belangrijk dat er goed geoefend wordt, zodat met vertrouwen de verschillende fasen van de zwangerschap en bevalling tegemoet kunnen worden gezien.

Inhoud van de zwangerschapscursus:

  • Het bewust maken en aanleren van een gunstig houdings- en bewegingspatroon (o.a. zitten, staan, lopen, bukken en tillen) voor zowel tijdens als na de zwangerschap;
  • Spierversterkende oefeningen voor de spiergroepen die tijdens de zwangerschap zwaarder belast worden, zoals bekkenbodem-, bil-, buik-, heup- en rugspieren en spieren rond de schoudergordel;
  • Het verminderen van eventuele klachten tijdens de zwangerschap;
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen ter voorbereiding op de bevalling; 
  • Algemene informatie over zwangerschap en bevalling;
  • Pers ‘techniek’ en het ervaren van verschillende pershoudingen; 
  • Partnerles; 
  • Oefeningen voor na de bevalling en tips voor het dragen en tillen van de baby; 
  • Gelegenheid voor het onderling uitwisselen van ervaringen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Voor wie:
Bij aanvang van de cursus is de vrouw tussen de 22 en 31 weken zwanger.

Cursus
8 lessen van 1,15 uur (waarbinnen tijd voor nakletsen tijdens thee of koffie), waarvan 1 partnerles van 1,5 uur met de partner of iemand die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Het is een praktische cursus die deels is gebaseerd op ervaringen van collega oefentherapeut Carita Salomé uit Amsterdam. Zij is de schrijfster van het boek “Duik in je weeën!”. En als Zwangerfit® coach/docent wordt de balans in theorie en actieve oefeningen in de praktijk gebracht.

babyGroepsgrootte:
Maximaal 7 personen.

Tijd en data:
Op maandag 7 oktober 2019 start er weer een nieuwe groep. De lessen starten om 19.00 uur. De laatste les valt op maandag 25 november 2019. Deze les is VOL.

Start volgende groep: Ivm een geplande knieoperatie zal er vanaf december 2019 voorlopig geen nieuwe groep starten. Je kan terecht bij mijn collega Alice Weijers. Zij start bij voldoende deelname in de 2de week van januari weer een cursus. Kijk voor meer informatie op: https://www.beweegbewuster.nl

Locatie:
Praktijk Oefentherapie Mensendieck Leiden (Gezondheidscentrum)
Robijnstraat 2b
2332 KE Leiden
Er is gratis parkeergelegenheid bij de praktijk.

Kosten
€110,00

Zwangerschapscursus individueel
De Zwangerencursus kan ook individueel gevolgd worden. Je bepaald dan zelf welke onderwerpen je aan bod wil laten komen. Meestal is 2x 1,5 uur voldoende om voorbereid aan de bevalling te beginnen.

Kosten: € 30,- per half uur dus voor 2 x 1,5 uur = €180,-.
Bel of mail gerust voor mee informatie.

Postnatale cursus Mensendieck
Ook na de bevalling is het van belang om te oefenen. De spieren die het tijdens de zwangerschap en bevalling zwaar te verduren hadden, moeten weer versterkt worden (o.a. bekkenbodem- en buikspieren). Daarnaast is het goed om advies te krijgen over houdingen en bewegingen die in relatie staan tot de verzorging en omgang met de baby.

Ook wanneer je de Zwangerencursus Mensendieck niet bij mij gevolgd hebt, ben je van harte welkom om je aan te melden voor de Postnatale cursus Mensendieck.

babyCursus:
6 bijeenkomsten van 1 uur.

Groepsgrootte:
Maximaal 7 en minimaal 3 personen.

Tijd en data:
Bij voldoende deelname start er op maandag 28 oktober 2019 om 20.30 uur een nieuwe groep.   

Kosten:
€ 65,- 

Aanmelding of inlichtingen:
Aanmelden kan telefonisch via 071-5312761 of via het aanmeldingsformulier dat op de website staat.
Na aanmelding via het aanmeldingsformulier krijg je via de email bericht terug. Heb je binnen een week nog geen reactie gehad, dan verzoek ik je nog even contact met me op te nemen.
Voor inlichtingen kan eveneens telefonisch contact opgenomen worden of via de mail info@mensendieck-leiden.eu.

Klik hier om de folder te downloaden.