Waar kan ik u mee helpen

Houdings en bewegingafwijkingen

  • Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek. Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen.   Dit heeft met (aangeleerd) motorisch gedrag te maken.
  • De oefentherapeut-Mensendieck is dé aangewezen deskundige op dit gebied. Zij/hij helpt u met het verbeteren van uw houding en uw bewegingen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke ontwikkeling en uw   omstandigheden.
  • De oefentherapeut-Mensendieck geeft voorlichting, maakt u bewust en leert u uw mogelijkheden om beter te bewegen te gebruiken. Goed bewegen kan iedereen dus leren!
  • Hierbij wordt speciale aandacht gegeven aan kinderen. De oefentherapeut-Mensendieck behandelt met veel plezier kinderen die in hun groei een slechte houding en/of verkeerde bewegingsgewoontes ontwikkelen.

Nek-schouderklachten

Pijn en stijfheid in nek- en schouders worden vaak veroorzaakt door een verkeerde houding en te weinig beweging .De oefentherapeut-Mensendieck leert u hoe u uw houdingen en bewegingen kunt verbeteren. Of het nu gaat om uw werk, activiteiten thuis, of bij het uitoefenen van uw hobby’s en sportactiviteiten.

Hoofdpijn en spanningsklachten

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Sommige mensen hebben zeer geregeld, heel vaak, bijna altijd of zelfs altijd hoofdpijn. De pijn zit dan aan weerszijden van het hoofd of in het voorhoofd of het achterhoofd of over het hele hoofd verspreid. Vaak zijn ook nek en schouders stijf en pijnlijk waardoor de hoofdpijn vanuit de nek naar het hoofd uitstraalt. Deze mensen lijden aan spierspanningshoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.

De oefentherapeut-Mensendieck leert u hoe u deze spanning kunt beïnvloeden. Door middel van het veranderen van het houdings- en bewegingspatroon en het regelmatig doen van oefeningen zorgt u ervoor dat u vat krijgt op uw klachten en gaat begrijpen waar de klachten vandaan komen.

Ademklachten

Ademen doen we eigenlijk vanzelf. Ademhalen kan soms moeilijk gaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ademtherapie is ideaal voor mensen met ademklachten als hyperventilatie, bronchiale klachten, longklachten en hartklachten. Ademen is niet alleen een proces van de longen maar van het gehele lichaam en de geest. Veel van deze ademhaling wordt geblokkeerd door een verkeerde lichaamshouding, bij het lopen, zitten, liggen en staan. Ademtherapie kan ervoor zorgen dat ademen weer spontaan en vanzelf gaat waardoor de energie en kracht die in het lichaam aanwezig is weer optimaal gebruikt kan worden. De oefentherapeut-Mensendieck maakt u bewust van wat er fout gaat en leert u weer goed ademen.

Rug en bekkenklachten

Rug- en bekkenklachten kunnen het dagelijks functioneren moeilijk maken. De oefentherapeut-Mensendieck zoekt samen met u de juiste oefeningen uit om de klachten te bestrijden. Tegelijkertijd krijgt u tips en adviezen en instructies om (weer) goed en gezond te gaan bewegen. Wanneer u goed blijft bewegen en de juiste houdingen blijft toepassen, kunt u voorkomen dat de klachten weer terugkomen.

Heup, knie en voetklachten

Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. De oefentherapeut-Mensendieck geeft adviezen, tips en begeleidt u bij het herstel. Zorgvuldig gekozen oefeningen verbeteren de conditie van uw spieren, de veerkracht en de coördinatie.

Incontinentie

Incontinentie geeft veel ongemak en onzekerheid. In veel gevallen is het heel goed mogelijk om door middel van gerichte therapie en training deze klachten te verminderen of zelfs geheel op te heffen. De oefentherapeut-Mensendieck met specifieke deskundigheid op dit gebied kan u hierbij goed helpen.

Zwangerschap

Een zwangerschap kan, door de veranderde situatie en belasting van het lichaam, gepaard gaan met algemene klachten en met klachten van bijvoorbeeld rug en bekken. De oefentherapeut-Mensendieck geeft voorlichting met betrekking tot de zwangerschap, de bevalling én de periode na de bevalling.

De oefentherapeut-Mensendieck begeleidt de zwangere door uit te leggen wat de gevolgen voor het lichaam en de gewrichten zijn. Ook geeft hij/zij tips en adviezen. Hij/zij leert de zwangere vrouw oefeningen om te leren ontspannen en het hele lichaam op de juiste manier te gebruiken. Met name in de periode na de bevalling waarin het lichaam zich herstelt en zich opnieuw moet aanpassen, kunnen de aanwijzingen en oefeningen van de oefentherapeut een belangrijke bijdrage leveren aan het opheffen en voorkomen van klachten en het verbeteren van de algehele conditie. Ook wordt aandacht besteed aan het op de juiste wijze (op)tillen en dragen van de baby, om zo klachten in de toekomst te voorkomen.

Verbetering motoriek kinderen

De ontwikkeling van de motoriek bij kinderen verloopt niet altijd helemaal volgens het boekje. Dat kan zich onder andere uiten in onhandigheid, moeite met leren schrijven, angst voor bewegen, geen zin in gym of buiten spelen, houterig- of lompheid, onrust en spanning. De oefentherapeut-Mensendieck met specifieke deskundigheid op dit gebied analyseert de problemen en stelt een behandelplan op. Tijdens de behandeling wordt de motorische ontwikkeling van uw kind op een leuke, positieve manier gestimuleerd. Uw kind krijgt weer vertrouwen in zijn/haar lichaam. Hij/zij krijgt meer zelfvertrouwen en durft weer met de anderen mee te doen.

Chronisch zieken

Chronisch zieken hebben baat bij oefentherapie Mensendieck Patiënten met een chronische aandoening, zoals bijvoorbeeld: artrose, osteoporose, reuma, Parkinson, weten dat hun klachten niet van voorbijgaande aard zijn. De oefentherapeut-Mensendieck kan u met oefeningen en adviezen leren met uw klachten om te gaan en indien mogelijk klachten helpen te verminderen en/of te voorkomen. U leert om er zelf iets aan te doen. Op deze manier bevordert het uw welbevinden en functioneren in het dagelijks leven.